Scroll top

Suomen luonnon päivä 31.8.

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Vuonna 2024 tämä päivä on 31.8. Suomen luonnon päivä on siirtyvä liputuspäivä.

Suomenlippu

31. elokuuta

Suomen luonnon päivä

Suomen luonnon päivän kunniaksi liputettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2017 Suomi 100 -juhlavuoden juhlallisuuksien yhteydessä.

Keväällä 2021 Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto tiedottivat, että Suomen luonnon päivästä tulee vakiintunut kalenteriin merkitty liputuspäivä vuodesta 2023 alkaen. Näin ollen Suomen luonnon päivä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä.

Syksyinen järvimaisema, usvaa tyynellä järvellä.
Kuva: Elina Salminen.

 

 

Mikä on Suomen luonnon päivä?

Suomen luonnon päivää on juhlistettu vuodesta 2013 alkaen. Ensimmäisen kerran päivää vietettiin 31.8.2013. Tällöin järjestettiin kymmeniä tapahtumia ympäri Suomea. Luonnon päivän ideana on juhlistaa luontoamme sekä huomata sen hyvinvointia edistävä vaikutus.

Suomen luonnon päivän suojelijana on toiminut tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio sen ensimmäisestä vuodesta lähtien. Lainaus Jenni Haukion tervehdyksestä:

“Luonnon voi löytää uudelleen joka päivä, tai ensimmäistä kertaa milloin tahansa, missä iässä tahansa. Se on avoin kaikille kaikkina vuodenaikoina. Se on suojelemisen arvoinen kalenterivuoden kaikkina päivinä ja juhlan arvoinen elokuun viimeisenä lauantaina.”

Päivästä toivotaan tulevan perinne, jolloin ihmiset voivat juhlistaa Suomen luontoa erilaisin tavoin muun muassa retkeilemällä, marjastamalla, sienestämällä ja erilaisin piknikein. Suomen luonnon päivän verkkosivusto toivookin, että Suomen luonnon päivää vietetään “hymyillen, rennosti ja pilke silmäkulmassa”.

Paljon punaisia marjoja pihlajan oksilla, taustalla järvi.
Kuva: Elina Salminen.

Vuonna 2016 Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen ympäristökeskus SYKE, Biologian ja maantieteen opettajien liitto ja Metsähallitus tekivät anomuksen päivän lisäämisestä kalenteriin sekä päivän liputtamisesta 100-vuotiaan Suomen kunniaksi seuraavana vuonna (2017). Tämä aloite hyväksyttiin sisäministeriössä liputussuosituksen muodossa.

Vuonna 2017 Suomen luonnon päivää juhlittiin erilaisin tapahtumin ympäri Suomea. Tapahtumia kertyi noin tuhat ja kävijöitä tapahtumissa oli yhteensä yli 300 000. Suomi on tiedettävästi maailman ensimmäinen maa, joka on liputtanut oman luontonsa kunniaksi.

Vuonna 2018 Suomen luonnon päivä sai myös virallisen leivonnaisensa: mustikkapiirakan. Samaisena vuonna Yliopiston almanakkatoimisto julkaisi tulevat kalenteriuudistukset: Suomen luonnon päivä lisätään kalenteriin virallisena merkkipäivänä vuonna 2020 ilman lipun kuvaa. Koska vuoden 2018 loppuun mennessä Suomen luonnon päivää ei ollut liputettu vasta kuin kaksi kertaa, vakiintunutta liputuspäivää siitä ei vielä voinut tehdä. Vuonna 2021 maaliskuussa Sisäministeriö ja Helsingin yliopiston almanakkatoimisto tiedottivat, että päivästä tehdään vakiintunut liputuspäivä vuodesta 2023 alkaen.



Suomen luonnon päivää kehotetaan viettämään myös sosiaalisessa mediassa ottamalla kuvia luonnosta tai luonnon kunniaksi järjestetyistä tapahtumista. Kuvat voi jakaa sosiaalisen median kanavilla ja varustaa ne päivän virallisilla hashtageilla, joita ovat muun muassa #luonnonpäivä, #mustikkapiirakka, #liputanluonnolle ja #nukuyöulkona. Kuvaan voi myös tägätä mukaan Suomen luonnon päivän. Löydät Suomen luonnon päivän viralliset somekanavat klikkaamalla seuraavia linkkejä: Facebook, Instagram, Twitter.

Suomen luonnon päivän aktiviteetteja

Kesäinen tyyni järvimaisema.
Kuva: Elina Salminen.

Suomen luonnon päivänä luontoa voi juhlistaa erilaisin järjestetyin tapahtumin tai järjestämällä itse jokin luontoaiheisen tapahtuman. Luontoa juhlistaessa ja luonnossa liikkuessa täytyy kuitenkin pitää mielessä jokamiehenoikeudet! Voit katsoa jokamiehen oikeudet vaikkapa tältä sivustolta.

Yksi päivän tärkeimmistä kohderyhmistä ovat koululaiset, joille voidaan järjestää esimerkiksi erilaisia luontoon liittyvä tapahtumia tai luontoretkiä koulussa. Koululaisia rohkaistaan tutustumaan Suomen monimuotoiseen ja terveyttä edistävään luontoon opettajien johdolla. Retkien ei tarvitse olla tarkkaan suunniteltuja tai vaatia tiukkaa asiantuntijuutta, vaan luonnosta voi lähteä nauttimaan juhlamielellä tai pienien tehtävien merkeissä. Tehtäväksi voi antaa esimerkiksi koota oma Sibeliusboksi.

Muiksi Luonnon päivän juhlimisen ideoiksi Suomen luonnon päivän sivusto on listannut esimerkiksi luonnossa rentoutumisen, erilaisten luonnonläheisten ruokien laittamisen (unohtamatta päivän virallista leivosta mustikkapiirakkaa) ja niiden koristelemisen Suomen pikkulipuilla, marjastaen, sienestäen, retkeillen, tekemällä oman Sibeliusboksin, pukeutumalla sinivalkoisiin vaatteisiin, askartelemalla Suomen lipun, nikkaroimalla linnunpöntön, jne. Tyyli on vapaa!

Järjestettyjä tapahtumiakin päivään mahtuu. Tapahtumakalenteria voit seurata Suomen luonnon päivän verkkosivuilla.

Värikäs auringonnousu pakkasaamuna talvella.
Kuva: Elina Salminen.

Suomen luonnon päivä 2025

Vuonna 2025 Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 30.8.

Pikkulintu on tehnyt pesän harjan varren päälle.
Kuva: Elina Salminen.

Aiheeseen liittyvät