Scroll top

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4.6. Vuonna 2024 tämä päivä on tiistai. 4.6. on myös Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin syntymäpäivä.

Suomenlippu

4. kesäkuuta

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Puolustusvoimain lippujuhlan paraati.
Kuva: Veera Ahva.

 

Ensimmäisen kerran puolustusvoimien paraati järjestettiin vuonna 16.5.1918 Suomen sisällissodan päättymisen kunniaksi. Vuotta myöhemmin, vuonna 1919, paraati järjestettiin uudelleen ja siitä muodostui vuosittainen tapa. Viralliseksi juhlapäiväksi tämä juhlapäivä tuli vuonna 1921, kun presidentti K. J. Ståhlberg vahvisti päivän. Tällöin lippujuhlaa kutsuttiin Suomen valkoisen armeijan voitonpäiväksi (myös sotaväen lippujuhla) ja se järjestettiin kiinteällä paikalla 16.5. Viimeisen kerran tämä vanha lippujuhla järjestettiin 16.5.1938.

Talvisodan jälkeen vuonna 1940 C. G. E. Mannerheim määräsi päiväkäskyssään 1.5.1940, että 16.5. ei enää järjestetä sotilaallisia juhlallisuuksia ja paraateja, koska haluttiin tukea enemmän puolueetonta ja kansaa yhdistävää ajattelua. Päivän tilalle Mannerheim määräsi uuden muistopäivän, joka tunnetaan nykyään kaatuneitten muistopäivänä (vietetään toukokuun 3. sunnuntaina).

Kun Mannerheim täytti 75 vuotta 4.6.1942, Suomen Valtioneuvosto antoi hänelle marsalkan arvon sekä määräsi hänen syntymäpäivän puolustusvoimain juhlapäiväksi. Päivä vahvistettiin myös viralliseksi liputuspäiväksi. Juhlapäivä tunnettiin muutaman vuoden ajan nimellä Suomen marsalkan syntymäpäivä, kunnes vuonna 1950 tilalle tuli päivän nykyinen nimi, puolustusvoimain lippujuhlan päivä.

Toisen maailmansodan ja muutaman sen jälkeisen vuoden aikana lippujuhlaa ei vietetty. Kun poliittinen tilanne rauhoittui Suomessa, vuonna 1952, marsalkka Mannerheimin 85-vuotispäivänä, lippujuhlaa juhlistettiin paraatilla Helsingin Senaatintorilla. Tästä alkoi perinne, jonka johdosta järjestetään vuosittain valtakunnallinen sotilasparaati eri paikkakunnilla puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Kun Suomi juhlii tasan viisiä tai kymmeniä itsenäisyysvuosia, järjestetään paraati aina Helsingissä (alkaen vuodesta 2007).

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä jaetaan myös kunniamerkkejä ja tunnustuksia, sekä ylennetään aktiivipalveluksessa ja reservissä olevia henkilöitä.

Mustavalkoisessa kuvassa sotamarsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim aidan vierellä.
Carl Gustav Emil Mannerheim vuonna 1941. Valokuva: Poutiainen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

 

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 2025

Vuonna 2025 puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään keskiviikkona 4.6.