Scroll top

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 4.6.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään 4.6. Vuonna 2021 tämä päivä on perjantai. Ensimmäisen kerran puolustusvoimien lippujuhla- ja paraatipäivä järjestettiin vuonna 1918. Tällöin lippujuhlan päivä oli 16.5., Suomen valkoisen armeijan voitonpäivä. Viimeisen kerran tämä vanha lippujuhla järjestettiin 16.5.1938.

Suomenlippu

4. kesäkuuta

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä

Puolustusvoimain lippujuhlan paraati.
Kuva: Veera Ahva.

 

Talvisodan jälkeen vuonna 1940 C. G. E. Mannerheim määräsi päiväkäskyssään 1.5.1940, että 16.5. ei enää järjestetä sotilaallisia juhlallisuuksia ja paraateja, koska haluttiin tukea enemmän puolueetonta ja kansaa yhdistävää ajattelua. Päivän tilalle Mannerheim määräsi uuden muistopäivän, joka tunnetaan nykyään kaatuneitten muistopäivänä (vietetään toukokuun 3. sunnuntaina).

Kun Mannerheim täytti 75 vuotta 4.6.1942, Suomen Valtioneuvosto antoi hänelle marsalkan arvon sekä määräsi hänen syntymäpäivän puolustusvoimain juhlapäiväksi. Päivä vahvistettiin myös viralliseksi liputuspäiväksi. Juhlapäivä tunnettiin muutaman vuoden ajan nimellä Suomen marsalkan syntymäpäivä, kunnes vuonna 1950 tilalle tuli päivän nykyinen nimi, puolustusvoimain lippujuhlan päivä.

Toisen maailmansodan ja muutaman sen jälkeisen vuoden aikana lippujuhlaa ei vietetty. Kun poliittinen tilanne rauhoittui Suomessa, vuonna 1952, marsalkka Mannerheimin 85-vuotispäivänä, lippujuhlaa juhlistettiin paraatilla Helsingin Senaatintorilla. Tästä alkoi perinne, jonka johdosta järjestetään vuosittain valtakunnallinen sotilasparaati eri paikkakunnilla puolustusvoimain lippujuhlan päivänä. Kun Suomi juhlii tasan viisiä tai kymmeniä itsenäisyysvuosia, järjestetään paraati aina Helsingissä (alkaen vuodesta 2007).

Puolustusvoimain lippujuhlan päivänä jaetaan myös kunniamerkkejä ja tunnustuksia, sekä ylennetään aktiivipalveluksessa ja reservissä olevia henkilöitä.

Vuonna 2021 Puolustusvoimain lippujuhlan paraati järjestetään Joensuussa.

Mustavalkoisessa kuvassa sotamarsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim aidan vierellä.
Carl Gustav Emil Mannerheim vuonna 1941. Valokuva: Poutiainen. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

 

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä 2022

Vuonna 2022 puolustusvoimain lippujuhlan päivää vietetään lauantaina 4.6.

Aiheeseen liittyvät