Scroll top

Apostoli Johanneksen päivä 27.12.

Kolmas joulupäivä eli joulukuun 27. päivä on pyhitetty Apostoli Johannekselle. Päivä merkitään kalentereihin vain, jos se osuu sunnuntaille. Vuonna 2024 päivä osuu perjantaille. Päivän liturginen väri on valkoinen.

Suomenlippu

27. joulukuuta

Apostoli Johanneksen päivä

Alun perin jouluun on kuulunut useampikin juhlapyhä, mutta vuoden 1772 kalenteriuudistuksen myötä Ruotsi-Suomessa joulun kaksi viimeistä päivää eli Johannes Evankelistan ja viattomien lasten päivä muutettiin arkipäiviksi. Päivä jääkin nykyään tavallisesti muiden joulupäivien varjoon.

Kuka Johannes oli?

Apostoli Johannes Kangasalan kirkko
Puinen apostoli Johanneksen patsas Kangasalan kirkossa 1400-luvulta. MKFI, Public domain, via Wikimedia Commons

Uuden testamentin mukaan Johannes kuului Jeesuksen 12 opetuslapsen joukkoon. Hänen uskotaan olleen erityisen tärkeä Jeesukselle, kenties jopa tärkein seuraajista. Jeesus muun muassa antoi Johannekselle tehtävän huolehtia Mariasta ristikuoleman jälkeen.

Raamatun mukaan Johannes oli myös sukua Jeesukselle. Hän oli Jeesuksen serkku äidin puolelta (Mark. 16:1; Joh. 19:25). Myös hänen veljensä Jaakob oli yksi Jeesuksen opetuslapsista.

Johanneksen uskotaan olleen nuorin apostoleista. Hän eli kaikista pisimpään ja oli apostoleista ainoa, joka kuoli luonnollisiin syihin.

Johanneksen evankeliumi

Johanneksen evankeliumissa ei mainita sen kirjoittajaa, vaan kirjoittaja käyttää peitenimeä ”Jeesuksen rakkain opetuslapsi.” Vanhan kirkon todistuksen mukaan neljäs evankeliumi on kuitenkin juuri apostoli Johanneksen laatima.

Johanneksen evankeliumi eroaa kolmesta muusta siinä, että Johannes on keskittynyt erityisesti Jeesuksen toiminnan ensimmäiseen vuoteen sekä risti- ja ylösnousemuksen tapahtumiin. Evankeliumissa on erityisen paljon keskusteluita. Johanneksen evankeliumissa korostetaan myös erityisesti Jumalan rakkautta ihmistä kohtaan, minkä vuoksi Johannes tunnetaankin rakkauden apostolina.

Apostoli Johanneksen päivän evankeliumiteksti on Johanneksen evankeliumin 1:1-14. Siinä julistetaan Sanan lihaksi tulemista eli korostetaan Jeesuksen jumaluutta. Johannes julistaakin, että Jeesus Kristus on ihmiseksi syntynyt Jumalan sana, Jumala itse. Tämä on todennäköisesti syy sille, miksi apostoli Johanneksen päivä on sijoitettu juuri joulupyhien joukkoon, lähelle Jeesuksen syntymän juhlaa.

Nimipäivä

Joulukuun 27. päivänä nimipäivää viettävät Hannu ja Hannes. Molemmat nimet ovat lyhennyksiä Johannes-nimestä.

Aiheeseen liittyvät