Scroll top

Normaali- eli talviaika alkaa lokakuun viimeisenä viikonloppuna

Normaaliaika, arkikielessä talviaika, alkaa Suomessa ja Euroopan alueella lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Vuonna 2024 talviaikaan siirrytään 27.10. Kelloja siirretään tunti taaksepäin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 4.

Kätevänä muistisääntönä normaaliaikaan siirryttäessä toimii sanonta: ”Viisarit kohti kesää”.

Ennen vuotta 1996 toimi myös toinen hyvä muistisääntö, eli kelloja siirretään aina tasauskuukausina (kevätpäiväntasaus ja syyspäiväntasaus). Kyseisenä vuonna tuli kuitenkin Suomessakin käyttöön Euroopan yhtenäinen kellojen siirtämisen aikataulu, joten tämä muistisääntö ei enää toimi. Kevätpäiväntasauksen kohdalla tämä toki edelleen pitää paikkansa, mutta syyspäiväntasaus puolestaan tapahtuu aina syyskuussa ja kelloja siirretään lokakuussa.

Monet maat ovat jo luopuneet kellojen siirtelystä ja Suomessakin tämä tilanne oli hyvin lähellä vuonna 2020. Maailmanlaajuinen koronapandemia kuitenkin siirsi Euroopan parlamentin päätöksentekoa ja tällä hetkellä arviona onkin, että kelloja siirrellään vielä ainakin parin vuoden ajan.

Lue lisää kellojen siirron historiasta kesäaika-artikkelistamme.

Talvinen metsämaisema ja kellotaulu, jossa kuvataan kellojen siirtoa tunti taaksepäin, eli kello neljästä kello kolmeen.
Viisarit kohti kesää lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Artikkeli kuuluu seuraaviin kategorioihin

kellojen siirto kesäaika normaaliaika talviaika