Scroll top

Arkipyhät 2021

Arkipyhät tarkoittavat pyhäpäiviä, jotka sijoittuvat muille kuin sunnuntaipäiville. Suomessa kirkollisten arkipyhien lisäksi yhteiskunnallisia arkipyhiä ovat vappu ja itsenäisyyspäivä. Työssäkäyville arkipyhät merkitsevät yleensä palkallista vapaapäivää, korotettua palkkaa tai lyhennettyä työaikaa.

Katso vuoden 2022 arkipyhät.

 

Arkipyhiä on tänä vuonna kahdeksan

Osa pyhäpäivistä sijoittuu joka vuosi samalle viikonpäivälle. Tällaisia pyhäpäiviä ovat muun muassa pitkäperjantai ja helatorstai. Osa pyhäpäivistä puolestaan on liukuvia. Esimerkiksi uudenvuodenpäivää vietetään joka vuosi tammikuun ensimmäisenä päivinä, mikä sijoittuu eri vuosina eri viikonpäiville. Liukuvien pyhien vuoksi arkipyhien määrä vaihtelee vuosittain seitsemän ja kymmenen välillä (kun juhannus- ja jouluaatto lasketaan mukaan).

Vuonna 2021 arkipäivään sattuvia pyhä- ja juhlapäiviä on suhteellisen vähän, vain kahdeksan. Vuonna 2020 arkipyhiä oli yhdeksän ja vuosina 2018 ja 2019 arkipyhiä oli kymmenen.

Arkipyhät vuonna 2021

Arkipyhät lueteltuna, kun mukaan lasketaan epäviralliset juhannus- ja jouluaatto:

Pvm Juhlapäivä Päivä
1.1. Uudenvuodenpäivä Perjantai, arkivapaa
6.1. Loppiainen Keskiviikko, arkivapaa
2.4. Pitkäperjantai Perjantai, arkivapaa
5.4. Toinen pääsiäispäivä Maanantai, arkivapaa
1.5. Vappupäivä Lauantai
13.5. Helatorstai Torstai, arkivapaa
25.6. Juhannusaatto Perjantai, ei virallinen
26.6. Juhannuspäivä Lauantai
6.11. Pyhäinpäivä Lauantai
6.12. Suomen itsenäisyyspäivä Maanantai, arkivapaa
24.12. Jouluaatto Perjantai, ei virallinen
25.12. Joulupäivä Lauantai

 

Vuoden pyhät alkavat uudenvuodenpäivällä ja loppiaisella. Ne ovat molemmat liukuvia pyhäpäiviä ja sattuvat kumpikin viikonpäiville.

Keväällä vietetään pääsiäistä. Monelle työssä käyvällä tämä tarkoittaa pitkää viikonloppua, sillä pitkäperjantain perjantai (2.4.) ja toisen pääsiäispäivän maanantai (5.4.) ovat molemmat arkipyhiä ja osuvat joka vuosi samoille viikonpäiville. Kiirastorstai sen sijaan ei ole virallinen pyhäpäivä.

Vappu on yhteiskunnallinen juhlapyhä, jota vietetään toukokuun 1. päivä. Vuonna 2021 vappu sijoittuu lauantaille, eikä perjantain vappuaatto ole virallinen pyhäpäivä, joten ”ylimääräisiä” vapaapäiviä ei vappu tarjoa. Vapun jälkeen kuitenkin vietetään helatorstaita, joka tarjoaa varman arkipyhän, sillä helatorstai sijoittuu joka vuosi torstaille.

Keskikesällä vietetään juhannusta. Juhannuspäivä sijoittuu aina lauantaille. Juhannusaatto ei ole virallinen pyhäpäivä, mutta useassa työehtosopimuksessa se on vapaapäivä. Juhannuksen jälkeen alkaa lähes puolen vuoden arkipyhätön jakso, joka päättyy lauantaina 6.11. vietettävään pyhäinpäivään.

Pyhäinpäivän jälkeen seuraava pyhäpäivä on itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivä on yhteiskunnallinen pyhäpäivä ja lain mukaan ainoa palkallinen vapaapäivä. Itsenäisyyspäivää vietetään joulukuun 6. päivä. Vuonna 2021 itsenäisyyspäivä sijoittuu maanantaille.

Vuoden 2021 joulu tulee olemaan ”lyhyt”. Sekä joulupäivä että tapaninpäivä sijoittuvat viikonlopulle, joten vapaapäiviä ei synny. Jouluaatto ei ole pyhäpäivä, mutta monessa työehtosopimuksessa se on listattu vapaapäiväksi.

Kaikki vuoden juhlapyhät (mukaan lukien sunnuntaipäiville sijoittuvat) on listattu täällä.

Ovatko arkipyhät vapaapäiviä kaikille?

Arkipyhät eivät ole automaattisesti vapaapäiviä kaikille. Ainoastaan itsenäisyyspäivä on lain mukaan virallinen palkallinen vapaapäivä silloin kun se ajoittuu päivälle, joka muuten olisi ollut työntekijän työpäivä. Muiden arkipyhien korvattavuus määräytyy kunkin toimialan työehtosopimusten mukaan.

Työehtosopimuksessa määritellään muun muassa arkipyhän vaikutukset omaan työaikaan ja niistä maksettavat korvaukset. Useimmat työehtosopimukset säätävät työntekijälle korvauksen lyhennetyn työviikon takia menetetyistä ansioista.

Koululaisten lomat 2021

Peruskoululaisten vuoden 2021 kevätlukukausi kestää tammikuun 6. päivästä kesäkuun 5. päivään. Kevätlukukauden kaikille yhteisiä vapaapäiviä ovat pääsiäinen (2.–5.4.) ja helatorstai (13.5.). Talvilomia vietetään porrastetusti helmi-maaliskuussa. Pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa talvilomaa vietetään viikolla 8 (22.–26.2.), Länsi- ja Keski-Suomessa viikolla 9 (1.–5.3.) ja Pohjois- ja Itä-Suomessa viikolla 10 (8.–12.3.).

Helsingin kaupungin mukaan kaupungin suomenkielisten peruskoulujen ja lukioiden syyslukukausi alkaa 11. elokuuta ja päättyy 22. joulukuuta. Myös syyslomaa vietetään porrastetusti. Helsingissä vietetään syyslomaa viikolla 42 eli 18.–22.10.2021. Oulussa puolestaan syyslomaa vietetään viikolla 43. Joulukuun itsenäisyyspäivä on kaikille peruskoululaisille vapaa.

 

Katso vuoden 2022 arkipyhät.